Avainsanat

,

Vuonnislainen laukkukauppias Ivan Romananpoika Lettijeff nai suomalaisen Hanna Matilda Löytymäen Soinista Pohjanmaalta. Hanna,s. 12.3.1865, tunnettiin Soinissa nimellä ”Vennään Tilta”. Hän meni naimisiin (leskenä) ja muutti 1891 Vienaan.

Kuva

Tilda kuvattuna vuonna 1932 Vuonnisessa.

Laukkukauppias Iivanasta ja hänen soinilaisesta vaimostaan Tildasta tiedetään, että pari vihittiin Suomussalmella 1891. Tilda kävi Soinissa viimeisen kerran 1907 tuolloin 12-vuotiaan Teppana-poikansa kanssa ja vei paluumatkalla mennessään Singer-ompelukoneen kelkassa vetämällä. Millainen tuo kuudensadan kilometrin matka on mahtanut olla?

Perheessä tiedettiin olleen kahdeksan lasta, ja perhe asui Vuonnisessa Kumpula-nimisessa talossa (kylästä noin 2 km Lonkan suuntaan), jossa 1920- ja 1930-luvuilla asui kolme polvea Leffijeffejä. Tildan ja Iivanan jälkeläisistä osa asuu Vienan Karjalassa, monet heistä Kostamuksen kaupungissa, mutta suurin osa on kulkeutunut laajalle alueelle Venäjän muihin osiin. Tilda itse kuoli 1942 evakkomatkalla Baikalin rannalla.

Lähde: Löytömäki, Arvi (1996). Vennään Tilta. Teoksessa Autio, Lasse (toim.) Soini lukemisto II. Vaasa 1996.

Teksti on aikaisemmin julkaistu teoksessa Rajander-Juusti Ritva ja Rajander Tuula 2009: Maahan kiintyneitä ja onnen etsijöitä.