Edit 19.8.2021. Sain ystävälliseltä lukijalta Sari Miettiseltä lisätietoja sekä Hilippä Mihejeffin hautajaiskuvan henkilöihin että Teppo Raunion perheeseen liittyen. Kiitos Sarille! Päivitin tietoja alle.

Kiitos myös Jyrki Mäkelälle, joka välitti Annikki Lipposen antamia tietoja Pekka Kanervasta, tiedot päivitetty alle.

Ajattelin kerätä tähän blogipostaukseen tietoja Paltamoon 1920-luvun alussa tulleista vienankarjalaisista perheistä. Ensi vuonna tuosta suurimmasta pakolaisaallosta, joka ajoittui helmikuuhun 1922, tulee kuluneeksi jo 100 vuotta. Paltamoonkin tuli paljon pakolaisia, ja siellä toimi myös Valtion pakolaisavustuskeskuksen Kiehimän jakopaikka, joka piti huolta, muonitti ja järjesti majoituksia tulijoille.

Pakolaisten kokonaismäärän arviot vaihtelevat, mutta jonkinlainen konsensus vallinnee noin 10.000 -11.000 tulijasta koko Suomen osalta. Jos haluat taustoitusta siihen, mitä kaikkea Vienan Karjalassa noihin aikoihin tapahtui ja mitkä tekijät aiheuttivat pakolaisaallon, tässä on Pekka Vaaran hyvä katsaus aihepiiriin.

Vienankarjalaisista on Paltamon historiakirjoissa ja eri kylien kyläkirjoissa vain ohimeneviä mainintoja, jos siitäkään. Pikaisella penkomisella löysin eri lähteistä noin parikymmentä perhettä, jotka jäivät asumaan kuntaan eli ehkä yhteensä noin 150 henkilöä aikuisia tulijoita ja heidän lapsiaan. Alkuvaiheessa 1922-1924 määrä lienee ollut moninkertainen, mutta noin puolet pakolaisista palasi heille luvatun armahduksen houkuttelemana takaisin Itä-Karjalaan ja jääjistä monet jatkoivat matkaa työmahdollisuuksien perässä Etelä-Suomeen, kaupunkeihin ja tehtaisiin. Erityisesti Kemiin hankkiutui moni vienalainen perhe työn perässä.

Listaa kootessa kävi ilmi, että monella perheellä oli jo sukulaisia, heimolaisia samalla paikkakunnalla ja tultiin tuttavien ja sukulaisten kanssa samoihin paikkoihin. Paltamo näyttää vetäneen tulijoita erityisesti Uhtuan Alajärveltä ja Jyvälahdelta, Vuokkiniemestä ja Vuonnisesta. Esimerkkinä käy vaikka Timosen serkussarja Alajärveltä, josta tuli kolmen eri Timosen veljeksen jälkeläisiä Paltamoon: Maija ja Tatjana Romanantyttäret, heidän 1.serkkunsa Tatjana Levantytär (Konsta Niemen vaimo) sekä vielä kolmannen veljeksen poika Teppo Aleksanterinpoika Raunio. Aleksi Tikanoja ja Antti Vierma olivat veljekset, Särkkiä eli Lazareveja tuli monta jne.

Vienalaisia perheitä Paltamossa

Tässä käsittelemäni lista ei ole täydellinen, otan kiitollisena vastaan lisätietoja ja täydennyksiä. Perheet ovat tässä aakkosjärjestyksessä.

Garmujeva / Harmonen (aviossa Härkönen) Maria Pavelintytär, (1907-1971) Vuokkiniemi. Tuli Suomeen 1922 (oli silloin 15-vuotias) yhdessä sisarensa Annin kanssa. Anni ja Maria olivat palaamassa Vuokkiniemelle 1923, mutta Maria kääntyi Ristijärveltä takaisin ja jäi tänne, Anni-sisar palasi Karjalaan. Maria asui aviossa Leppivaaralla Oikarilassa ja viimeiset vuotensa kirkonkylällä. Perheeseen syntyi 12 lasta.

Korkkonen Eemeli Huotarinpoika (1898-1958) Vuonninen, vaimo Maria Romanantytär Timonen (1890-1952) Uhtua Alajärvi. Asuivat Raappananmäen suunnalla. Tulivat Suomeen 1922. Lapsia 7. Eemeli teki metsä- ja sekatöitä. Marian sisko Natalia oli Teppo Särkän vaimo ja serkku Tatjana oli Konsta Niemen vaimo sekä serkku Teppo Raunio asui myös Paltamossa.

Vasemmalla Eemeli Korkkonen, oikealla hänen vaimonsa Maria. Kuvassa perheen lapsia sekä kaksi kaksi vanhempaa naishenkilöä ja etualan valkolakkinen tyttö tuntemattomia.

Korkkonen Kusti  Huotarinpoika (1888-1972) Vuonninen, oli Eemelin velipuoli. Puoliso Anni Ivanintytär Lesonen (1886-1959) Venehjärveltä. Perhe asui Melalahdessa Rusalassa ja sitä ennen Heikkilässä vuokralla. Lapsia 3, joista Jaakko kaatui sodassa. EDIT: Kusti oli ammatiltaan suutari. EDIT 2: lasten määrä korjattu.

Kusti Korkkonen perheineen.

Koskinen ent. Kossijev Teppo Huotarinpoika, (1892, kuolinaika ei tiedossa) Vuonninen. Puoliso Heta os. Torvinen, Tepon äiti Darja Kossijeva os. Malinen 1863-?. Asuivat Tiilikaisten jälkeen Melalahden Tekolassa ja sitä ennen Rapilassa.  Pari oli lapseton. Hetan isä oli ollut hyvin edistysmielinen isänmaallinen vaikuttaja.  He kävivät usein auttamassa taloissa tarvittaessa. He olivat hiljaisia, taitavia ihmisiä. Teppo myös suutaroi, mutta joutui lopettamaan, kun oli yliherkkä kumille. Tuohon aikaan kun kumiteräsaappaat olivat suosittuja. Hietamäki, s. 270. EDIT: Heta oli kotoisin Vuonnisen Aajuolahdesta ja tuli Suomeen perheensä kanssa, joka asettui Ristijärvelle. Hänen isänsä oli Kusma Torvinen ent. Dorofejev.

Kossijeva Palagea Grigorintytär, (1858-1949) ja ilmeisesti hänen sisarensa leskirouva Kossijeva Darja (1879-1945) olivat kotoisin Vuonnisesta. Muuttivat pois Paltamosta 1944, ilmeisesti Oulun seudulle Maikkulaan pakolaisten vanhainkotiin. Ei tarkempia tietoja.

Kyyrönen ent. Kirillov  Heikki s. 1927 ja tämän äiti Mari (1883-1979) Vuokkiniemeltä. Mari ja Ontrei Kyyrösen 7-lapsinen perhe pakeni Suomeen 1922, jossa heidät sijoitettiin ensin Mieslahden Keräsen taloon, josta muuttivat sitten Ristijärvelle. Tytär Santra (myösh. Remsu) kävi pakolaiskoulun Mieslahdessa. Vuonna 1924 Kyyröset palasivat Vuokkiniemelle. Heikki-poika syntyi siellä 1927. Kesällä 1944 Heikki ja hänen vanhempansa lähtivät suomalaisten joukkojen mukana Suomeen ja asettuivat Lapualle. Heikki valmistui opettajaksi 1955 ja tuli Mieslahteen kansanopiston opettajaksi vuosiksi 1960-1975. Heikin äiti Mari asui opistolla vanhan juhlasalirakennuksen päädyssä kutoen sukkia ja lapasia. Hän oli Suomessa muukalaispassilla elämänsä loppuun saakka ja kuoli 96-vuotiaana vuonna 1979.  Lähde Romppainen 2007 s. 477-478.

Mari Kyyrönen. Kuva Karjalan Sivistysseura ry, Sampo-tietokanta.

Lahdenperä  ent. Prohorov Kliimo (1874- 1948)  Vuonninen Aajuolahti  ja puoliso Olga (Agafia) Alekseintytär os. Lesonen (1873-1950) Venehjärvi. Asuivat Melalahdessa. Poika Jussi Lahdenperä s. 1905 osti mökinpaikan Melalahden Rauniosta. Perhe asui ennen muuttoa Rapilassa. Jussi oli töissä Rautateillä. Jussin perheeseen syntyi kaikkiaan 15 lasta.  Kliimon ja Olgan kanssa 1922 Suomeen tuli myös Jussin veli Ville, joka kaatui sodassa sekä tytär Veera, joka palasi miehensä ja tyttärensä kanssa takaisin Karjalaan. 

Kliimo Lahdenperä ja hänen vaimonsa Olga.

Lesonen (aviossa Väisänen) Paula (Palaka) (1885-1965), syntymäpaikka Vuokkiniemi Kivijärvi, asuinpaikka  Melalahdessa (Vaarankylässä) Halmetmäki, jossa aviossa Erkki Väisäsen kanssa. Palakalla oli kolme lasta ensimmäisestä aviosta Jaakko Juurikaisen kanssa ja kaksi Erkin kanssa. Palakan poika Pekka Väisänen avioitui myöhemmin myös Lesosen kanssa. Hänen puolisonsa oli Venehjärvellä syntynyt Lesonen Anni Otontytär (1902-1982), joka  asui perheineen Vaarankylän Syrjälässä.

Malinen Savva (Samuli) Miinanpoika (1896-1965) Vuonnisen Korpijärveltä tuli vävyksi Mieslahden Kunnakseen. Perheessä 5 lasta.

Niemi, ent. Mihejev Hilippä Mihailipoika (1848-1938) ja vaimonsa Uljana Huotarintytär os. Vatanen (1863-?) tulivat Uhtuan Alajärveltä pakolaisina Paltamoon 1922, jonne myös jäivät. Mukana poika (kts. seuraava)

Hilippä Mihejeffin hautajaiset 1938. Merkityt henkilöt ehkä Eljas ja Anna Tiilikainen Melalahdesta. (Lisätietoja saatu 19.8.2021 Sari Miettiseltä): Kuvan oikeassa laidassa Konsta Niemi (vainajan poika). Kolmas oikealta Ville Raunio. Takarivissä mies solmiossa Eemeli Kilpeläinen ja Eljas Tiilikaisen vasemmalla puolella Eemelin vaimo Maija, Maikki Kilpeläinen os. Särkkä. Takarivissä keskellä oviaukkoa Tatjana Niemi (Konstan puoliso). Nainen takarivissä heti Eljas Tiilikaisen oikealla puolella Kristiina Raunio.

Niemi, ent. Mihejev Konsta Hilipänpoika (1884-1956) Uhtua Alajärvi  ja puoliso Tatjana Levantyttö os. Timonen Uhtualta, s. 1882. Perheessä oli 5 lasta. Tatjana asui leskenä Paltamon kirkonkylässä. Tulivat Suomeen 1920. Tatjana oli 1. serkkuja sekä Teppo Raunion että Maria ja Natalia Timosen kanssa.

Raunio ent. Timonen, Timofejev Teppo Matveinpoika (1880-1945) syntynyt Uhtuan Alajärvellä, sekä vaimo Kristiina Huotarintytär os. Kenijeva (1883-1972), syntymäpaikka Uhtua Jyvälahti. Vuonna 1939 Teppo ilmoitti ammatikseen metsätyömies ja vuonna 1944 suutari. Raunioilla oli 6 lasta, joista osa kuoli siellä pieninä. Perhe asui ensin Kotipirtti-nimisessä talossa Puolangantien varressa ja muutti sitten noin 1945-47 osoitteeseen Vaarankyläntie 8. Teppo ja Natta (Natalia) Särkkä asuivat Kotipirtin toisessa päässä. Paltamoon on perheestä haudattu Teppo ja Kristiina Raunio. Heidän lapsistaan Ville ja Mari on myös haudattu Paltamoon. Heidän lapsensa Heikki on jäänyt rintamalle sodan aikana Kiestingissä 1941, mutta hänellä on paikka Paltamon sankarihautausmaalla. Molemmilla pojilla Villellä ja Heikillä oli perhettä. Teppo oli 1. serkku sekä Konsta Niemen vaimon Tatjanan että Maria ja Natalia Timosen kanssa. (tekstiä päivitetty 19.8.2021 lisätiedoilla).

Kuvassa Teppo, Heikki, Kristiina ja edessä Ville ja Mari Raunio. Kuva saatu Sari Miettiseltä.

Särkkä ent. Lazarev Teppo Aleksanterinpoika (1897-1954) Uhtua, puoliso Natalia Romanantytär Timonen (1903-1985) Uhtua Alajärvi (Eemeli Korkkosen vaimon Marian sisar). Tepon äiti Darja Triihvontytär os. Sergejeva eli Jamanen (1878-1939) tuli poikansa mukana ja on myös haudattu Paltamoon. Tepon mukana tulivat sisarukset Otto (1906-1990), Maikki s. 1907 (aviossa Kilpeläinen), Anni s. 1916 ja mahdollisesti Vaseli. Tepolla ja Natalialla oli ilmeisesti 5 lasta. 

Natalia ja Teppo Särkkä sekä tuntematon, mahd. 1920-luvun loppupuolella.

Tikanoja  ent. Tihanov Aleksi Timonpoika (1881-1978) Uhtualta ja vaimo Tatjana Jyrintytär os. Pappinen, Popova (1894-1984) Uhtua Jyvälahti. Tikanojat asuivat Mieslahdessa ensin Heiskalassa, sitten Alatalossa  Kajaani-Oulu tien varrella ns. Egyptin suoralla. Aleksin elinkeinoina olivat maatalous ja kulkukauppa ensin hevosella ja sitten 1960-luvulla pakettiautolla. Perheeseen syntyi 8 lasta, joista kolme kuoli pieninä. Aikuisiksi varttuivat Veera, Eino, Aili, Eero ja Eine. Romppainen s. 476. 

Aleksi Tikanoja hevosineen. Kuva Romppaisen kirjasta s. 476 (Annikki Leinosen kokoelma).

Tervonen (Tervasov) Vaseli Riikonpoika (1882-1951) Vuonnisesta, puoliso Helena Romanantytär Lettijeva (1881-1956) Vuonnisesta, tulivat Suomeen 1922. Perheen mukana muutti myös Vasilin äiti Iro (Irina) Ossipantytär Malinen. Perhe asui viimeksi Riikola-nimisessä talossa Uvantien varrella. Muut lapset muuttivat Kemiin, Paltamoon jäi tytär Lukki (Glikeria), joka avioitui Karjalanvaaralle Hannes Möttöselle.

Vasselei ja Jelana Tervasoffin (Tervosen) perhe noin 1923. Vasemmalla Vasselein äiti Iro Malinen.

Tiilikainen Elias Petrinpoika (1881-1937) Uhtuan Jyvälahdesta, ja ”Tiilikaisen mamma” Anna Semjonintytär os. Siikonen (1876-1956) Jyvälahdesta  asuivat Melalahdessa Tekolan mökissä, joka oli entinen Paavolan torppa.  Vanhin tytär Maria (Väisänen) meni emännäksi Vaarankylän Kallioon. Pojat Hiski ja Vaseli eli Ville hakeutuivat aikuisina maailmalle. Iida eli Tiilikaisen Iita jäi äitinsä kanssa Tekolaan. ”Tiilikaisen mamma oli innokas kalastaja. Hän oli ortodoksi, mökin nurkassa oli ikoni ja hän piti paaston, vaikka oli muutoin hyvin vapaamielinen uskonasioissa. Mökki oli siisti ja kodikas. Iloinen Iida oli sota-aikana innokas lotta. Ammatikseen hän opetteli pysäkillä juna-avustajaksi. Iita kuoli parhaassa iässään keuhkotautiin.” Hautamäki s. 274 ja 270.

Vierma ent. Tihanov Antti Timonpoika Uhtualta (1884-1942) ja  puoliso Jouki Ivanintytär os. Afanasieva (1888-1969) Uhtualta. Antti oli Aleksi Tikanoja / Tihanovin veli. Lapsia syntyi 8 kpl: Sakari, Pekka, Simo, Timo, Antti, Anni, Maija ja Paavo. Antti ja Paavo Vierma omistivat maata Mieslahden Tahvin Puotiniemessä ja Savirannan Valtalanrannassa. Uhtualla syntyneet Sakari ja Pekka Vierma asuivat Mieslahden Merilän talossa. Valtalanrannassa asui Antin leski Jouki. Kajaanissa asunut Pekka Vierma meni Ruotsiin, vaikka oli saanut Suomen kansalaisuuden sodan jälkeen.

Antti Vierma. (Kuva geni.com).

Vielä riittää tutkittavaa…

Tarkempaa tutkimusta vaativat vielä seuraavat nyt esiin tulleet henkilöt. Jos sinulla on heistä tietoja, otan niitä mielelläni vastaan.

Timonen Konsta Konstantininpoika Uhtuan Luusalmelta. Asui 1922-1924 Melalahdessa ja teki siellä pientä kauppaa. Konsta palasi vaimoineen Karjalaan mutta kaksi poikaa Stepan ja Aleksei jäi Suomeen. Heidän kohtaloistaan ei ole tarkempaa tietoa. (Usatševa 2021, 189).

Sergejeff Ivan,  joka piti kauppaa Melalahden Heikkilässä 1888-1899 ja asui ilmeisesti  myöhemmin Mieslahden Korholassa 1911-1912. (Romppainen 2007, s. 196)

Hoteinen Risto, asunut Mieslahden Valtalassa, teki taloissa aitoja ja hakkasi halkoja.  Palasi mahdollisesti Karjalaan? Romppainen s. 475

Ipatti (mahd. alkujaan Ipatoff) Jussi, joka piti kauppaa Kiehimässä 1929-34. (Paltamon historia)

Kanerva Pekka ja rouva Jouki Kanerva. Pekka Kanerva hoiti Vienankarjalaisten pakolaisten Kiehimän jakopaikkaa 1922-1925. Edit: Jyrki Mäkelä välitti ystävällisesti Annikki Lipposen antamia tietoja Pekasta ja vaimostaan Joukista: ”Pekka Kanerva (Petter Kondratjev; s. 3.5.1897), opiessikan (metsänvartijan) Peta, oli Salama-yhtiön vakuutusasiamiehenä Kokkolassa. Pekka oli vauhdikkaasti mukana Vuokkiniemen suojeluskunnan toiminnassa kesällä 1918. Pekan isä oli Petri Paavalinpoika Kondratjev (13.12. 1856- 26.4. 1927). Pekalla ja hänen Jouki-vaimollaan (o.s. Titov; Kurtta-Kirilän, G.K. Titovin tytär) oli kolme lasta, Valde, Marjatta ja Erkki. Jouki oli ollut aiemmin naimisissa Vuokkiniemellä ammutun Jaakko Ivanovin kanssa (Lipponen,2014).”

P. Luoto, P. Kallio ja Iivari Ievala, jotka ovat vaikuttaneet Kiehimän vienankarjalaisten kerhossa.

Kiehimän kerholaisia. Ylärivi: Rva J. Kanerva, P. Kanerva, A. Vierma, nti M. Juurikainen, Alarivi: P. Kallio, P. Luoto ja I. Ievala. Karjalan Sivistysseura ry, Sampo-tietokanta.

Lähteet

Oma ja tutkijakollegoiden tutkimustyö Vienan sukututkimuksen parissa. Erityiskiitos Matti-sedälle!

Romppainen Hannu 2007. Muistojen Mieslahti. Kylä ja sen asukkaat Oulujärven rannalla.

Hietamäki Bertta 1993. Melalahden ihmisistä ja taloista.

Karjalainen Aino 1998. Vaarankylä – meidän kylä.

Keränen Jorma, Romppainen Hannu 2013. Paltamo, Kainuun emäpitäjä.

Usatševa J.V. 2021. Itä-Karjalan pakolaiset, tie kotiin.

Kuvien lähteet: oma arkisto, kuvia saatu myös näiden perheiden jälkeläisiltä sekä julkisista lähteistä.